Anna och Obi i svarta tshirts rör in färgämne i sockermassan
Vår historia

Varför finns vi?

Att Ålands Karamelleriet finns beror på en mängd lyckliga sammanträffanden. Historien börjar på 1960-talet, då en familj från Tyskland valde Åland som destination för sin sommarsemester. Eller, om man vill tänka så, på 1850-talet, då en änka i Gränna behövde hitta ett nytt sätt att försörja sig och sin dotter.

Men hur kunde det leda till att det blev en alldeles egen karamelltillverkning på Åland, som öppnade sina dörrar på valborgsmässoafton 2021? Läs hela berättelsen här nedan.

1960 - 2009

Inför sommaren 1960 bestämde sig paret Johanna & Alfons Marquardt från Recklinghausen att spendera årets stora semester med sina barn i Norden. Deras äldsta son hade hittat en annons för fiskesemester på Åland i en landsomfattande tysk dagstidning. Alfons, advokat & hobby-fiskare, tyckte det var ett fantastiskt förslag, och så hittade de en sommarstuga med snipa i Västanträsk, i kommunen Finström. Redan färden i familjebilen blev ett äventyr, när bilen lastades på s/s Bore med lyftkran i Stockholm.

Semestern blev en stor succé för paret och deras tre söner, mest pga framgångsrikt gäddfiske. Så när det blev dags att planera sommarsemestern 1961 var familjen överens om att fara till Åland en gång till. Men fjolårets mysiga stugan var redan uthyrd! Då skrev Alfons ett brev till den tyska konsuln, apotekare Grönlund, på Åland, om hur förälskad familjen hade blivit i Ålands klippor, skog och hav. Och som tur var så visste konsuln att bonden Johannes Viktor Gustavsson i Bistorp, i kommunen Lemland, precis höll på med att bygga en stuga för sommarturister. När familjen Marquardt anlände dit i augusti 1961 var den nästan klar för inflyttning. Och så blev de de första hyresgästerna i den nybyggda stugan vid Lumparns strand.

Familjerna Marquardt och Gustavsson blev goda vänner, och så var det alltid stor glädje när den tyska bilen rullade in till Bistorp varje sommar. Även bondens barnbarn Gunilla samt Johanna & Alfons yngsta son Andreas, båda jämnåriga småbarn, blev goda vänner och fortsätter vara det än idag.

På universitetet träffade Andreas sin framtida fru Sabine, som även hon så småningom hittade sin kärlek till den åländska svamp- och lingonskogen. På nästan alla turer till Åland blev det dessutom stopp i den lilla byn Gränna, känd för Brahehus-ruinen, Visingsö, och först och främst sin stora polkagristradition. Den hade änkan Amalia Eriksson etablerat när hon 1859 fick tillstånd att tillverka och sälja sina hemlagade sockerstänger. För Andreas var det en stor tradition sedan barndomen att titta på polkagriskokarna, som tillverkade sina sockerstänger i öppna köksbutiker längsmed Brahegatan. Under åren som följde, speciellt när paret sedan åkte med sina egna fyra barn, började en dröm om ett eget polkagris-kokeri växa fram.

Semestrarna på Åland kom att starkt prägla barnens barndom. När de blivit större och de första två av fyra flyttat ur hemmet, hade Sabine funderat klart: hon ville förverkliga drömmen om att laga egna karameller och började med att utbilda sig i Polkapojkarnas polkagriskokeri i Gränna. Under tre månader i 2008 lärde hon sig grundarna i tillverkningen, och fortsatte med att träna och öva, samt anpassa och designa egna recept i hemmaköket. Samtidigt skissade makarna tillsammans på hur en godistillverkning i deras stad, Bremen i norra Tyskland, kunde ser ut. De kom snabbt på att den klassiska polkagris-stången inte skulle funka för den tyska marknaden, eftersom den långa traditionen saknades. Som tur är kan polkagris-sockerdeg också förvandlas till små karameller och klubbor, som dem trodde att skulle bättre gå hem hos de tyska kunderna.

Efter vidare planering och fortsatt kontakt med Gränna samt karamellerier i Danmark, grundade Sabine & Andreas tillsammans Bremer Bonbon Manufaktur (BBM), som öppnade sina dörrar i anrika Böttcherstraße i Bremens stadscentrum den 09.09.2009.

2009-2021

Det blev en stor succé, den lilla färgglada butiken med öppet kök uppskattades direkt av såväl turister som lokalbefolkningen. Under samma år träffade deras dotter Anna (Johanna) sin framtida man Obi (Tobias) på universitetet där de läste kognitionsvetenskap. Under studietiden började de jobba i BBM och lärde sig karamelltillverkning, -förpackning och -försäljning. Samtidigt började Obi följa med Anna till hennes sommarparadis vid Lumparns strand på Åland, och även han blev kär i det lugna, naturnära öriket.

När båda hade pluggat färdigt var det tid att bestämma sig för ett yrke - och istället för att fortsätta med vetenskap och forskning så valde de att satsa helt på karamellerna som huvudsyssla. 2017 utökades BBM med en till butik, den här i Bremens gamla stan, Schnoor. Det visade sig att vara rätt beslut, för Anna & Obi trivdes jättebra i godis-yrket. Som sommar-ålänningar fick de resa till Åland även under corona-restriktionerna sommaren 2020. Numera gifta (med varandra), njöt de av avståndet från kaoset som härskade överallt och fattade då, vid en middag på stranden, beslutet att flytta till Åland någon gång i livet.

Även Anna & Obi blev vänner med Gunilla (dottern till bonden som hade byggt Lumparstugan) och hennes man, Roger Nordlund. På en avskedsmiddag denna sommar berättade Anna & Obi för dem om sina nya planer, och Roger sa med ett leende i blicken: "Kanske det går snabbare än ni tror, kanske ni bor här redan nästa år". Otroligt att hans prognos skulle besannas!

När de återvände till Bremen och berättade om sina planer för Annas föräldrar blev reaktionen direkt entusiastisk. Sabine & Andreas hade nämligen sedan länge lekt med tanken att bygga upp en godis-relaterad verksamhet på Åland, men kände sig för djupt förankrade i Tyskland för att kunna flytta så långt bort. Och så var svaret: "Absolut ska ni flytta till Åland, och ni ska grunda ert eget karamelleri där!"

Anna & Obi blev direkt förtjusta i den planen, och så började alla 6 (Sabine & Andreas, Gunilla & Roger, Anna & Obi) planera hur ett litet sockerkök på Åland kunde utformas. Andreas hade idén att fråga kändiskocken och Ålands-ambassadören Micke Björklund om hur han skulle tycka om att ha ett karamelleri i sin restaurang Smakbyn i Kastelholm. Micke och hans fru Jenny, som tillsammans driver Smakbyn och flera andra restauranger på Åland och i Finland, tyckte att det var en alldeles utmärkt idé!

Så växte idén och planerna fram, och snart stod det klart att Anna & Obi skulle komma flytta till Åland och grunda företaget Ålands Karamelleriet redan på våren 2021. I Smakbyn började man med att bygga lokalerna, medan man i Bremen började packa ihop all utrustning och planerade med leverantörer, smaker, produktdesign. Gunilla ritade Karamelleriets vackra logo.

2021 - idag

Ålands Karamelleriet öppnade sina dörrar på valborgsmässoafton 2021. Med hjälp av Gunilla & Roger skapades kontakt och nätverk till återförsäljare som Salt, Viktor, Ålands Museum och Ålands Sjöfartsmuseum. Och så etablerade sig en traditionell, hantverksmässig godistillverkning med rötter i 1800- och 1960-talet. Kontakten med Bremer Bonbon Manufaktur fortsätter - Andreas och Sabine fortsätter med sina Ålandsresor, som blev fler och fler under åren, medan Anna & Obi regelbundet åker till Bremen för att hålla kontakten till ursprunget.

På samma sätt som det hade varit i Bremen 2009 så blev även Ålands Karamelleriet en stor succé. I skrivande stund börjar Karamelleriet sitt femte år och förblir än idag populärt hos både turister och ålänningarna. 

Verksamhetens kärna är alla färgglada karameller & klubbor i en massa varierande smaker (saltlakrits, smultron, ålandspannkaka, gin-tonic, pepparmynta, och många fler), som dessutom utökas varje år med nya kreationer. De senaste var t.ex. flädermums (fläder, citron, yoghurt) och plommon-kanel.

Därutöver erbjuds det karamellworkshops där gäster hittar på egna smak-kombinationer. Och under sommarlovet samt på Skördefesten får alla små och stora gottegrisar komma och laga egna klubbor. Så välkommna alla som blivit nyfikna och vill veta mer, träffa oss, och se, dofta och smaka när vi tillverkar vårt godis!