Ålands Flagga karamellmassa med händer
Karamelltillverkning

Varma godis smakar bäst!

I vårt öppet karamellkök kan du uppleva frän nära håll hur finsk socker, glucossirap och andra ingredienser förvandlas till fina färgglada karameller. 

Vår stil av karamellkokning grundar sig i Grännas polkagristradition. Där kokas sockerstänger sedan 18-hundratalet. Kolla vår historia där vi berättar om hur sockerhantverket kom från Gränna via Bremen till Åland.

Kolla också bildspelet längst ner på den här sidan för att se vad som händer. Smakprover kan vi dock endast erbjuder på plats.

Koka upp en sockermassa

Blanda vatten, socker och glucossirap i en kastrull. Vattnet behövs så att sockern inte förbrinner under uppvärmningen. Glucossirap finns inte med i ursprungliga polkagris-recepten. Vi och många andra karamellkokare använder den för bättre konsistens: karamellerna blir hårdare och stabilare.

Blandningen värms sedan till minst 150°C. Vid den temperaturen har vattnet kokat bort, vilket är nödvändig så att karamellerna inte blir klibbiga eller smältar. Sedan hälls den kokande sockermassan ut på en marmorskiva.

Blanda in färg och smak

På skivan rör man in färg- och smakämne samt eventuellt andra ingredienser som t.ex. lakritspulver, citronsyra, salt eller kryddor. I det här skedet är sockermassan fortfarande nästan flytande, men i och med att den svalnar så blir den allt stelare. Därför är snabb takt speciell viktigt så att man får in alla ingredienser innan massan blir hårt. 

En klassisk teknik i polkagris-tillverkningen är att sträcka sockermassan medan den svalnar. På så vis formas det pyttesmå luftbubblor. Utan färgämne ger dem vit färg, med färgämne kan svart förvandlas till grå, röd till rosa - eller allmänt en mörk färg till en ljusare, pastellfärgad variant.

Sätta ihop en stor karamell

Med alla ingredienser blandade sätter man nu ihop färgerna enligt sortens mönster. Den enklaste varianten är ränder på en vit massa som i t.ex. klassisk polkagris. För våra Ålands-Flagga-karameller pysslar vi en skal av blåa, röda och gula delar (med vita ränder emellan så att färgerna inte blandas) som vi sedan lindar runt en större, vit kärna. Hur som så får man alltså en enda jättestor karamell - i vår fall mellan 2,5-3kg.

Forma godis

Av den stora "moder"-karamellen kan det sedan formas olika slags godis: karameller, klubbor, sockerstänger, polka-käppar etc. Så länge massan är varm är den mjuk och formbar, lite som modellera. När vi gör karameller drar vi ut långa slangar och pressar dem i karamell-pressen. Pressen gör att slangen blir till många små, kudde-formade karameller.

Dem samlar vi på en bricka, där dem fortfarande hänger ihop. När alla har svalnat till rumstemperatur skakar vi brickan och löser därmed alla karameller ifrån varandra. 

Förpacka & förvara

Vi förpackar karameller i glasburkar med metall-lock och klubbor i cellofan-plastpåsar. Karameller som vi inte förpackar direkt samlar vi i stora plast-hinkar, t.ex. när vi gör blandade burkar med olika sorter. 

Det viktiga är alltid att godisarna förvaras lufttät. Socker är hydrofil, det betyder den attraherar vatten. Vattnet i luften, alltså luftfuktigheten, kan räcka att karamellerna blir klibbiga. I sommaren kan de till och med smälta i den varma, fuktiga luften. 
Kom därför alltid ihåg att stänga karamellburken igen efter anvädningen.